Volg mij:

Procesbegeleiding

Driekhoeksgesprekken

In de zorgsector (bijvoorbeeld gehandicaptenzorg, ouderenzorg) is een goede communicatie binnen de zogenaamde ‘driehoek’ (cliënt-verwant-begeleiding) van essentieel belang. Soms ontstaat een situatie waarin deze gesprekken niet verlopen zoals men zou willen. Zorgen krijgen de vorm van verwijten, en iedereen vindt van elkaar dat men tekortschiet. Hierin kan een gespreksbegeleider helpen om duidelijker te maken wat betrokkenen dwars zit, wat men van elkaar verlangt, ieders rol en taak goed te onderscheiden en elkaar weer beter te verstaan. Soms helpt het om afspraken te maken over bijvoorbeeld de communicatie.

Veilige werkomgeving

Integriteit, openheid en veiligheid zijn belangrijke basisvoorwaarden voor een gezonde werkomgeving. De actuele maatschappelijke discussies over het thema ‘goed werkgeverschap’ laten zien dat dit helaas nog geen vanzelfsprekendheid is. Ik begeleid organisaties bij het inrichten van een veilige werkomgeving waarin we samen kijken naar de bestaande organisatiecultuur en de gewenste verandering. Kun je op een veilige manier melding doen van onveilige werksituaties of ongewenste omgangsvormen? Hoe is de klachtenprocedure ingericht, kan er door onafhankelijke personen een beoordeling van een melding plaatsvinden, en op welke manier wordt nazorg aan alle betrokkenen verleend? Hoe organiseer je inspraak, instemming en tegenspraak in je organisatie zodat dit vanzelfsprekende elementen worden? Welke informatie geef je wel en niet in communicatie over kwetsbare zaken? Hoe betrek je inspraakorganen (zoals een OR of MR) bij het proces? Een gezonde en veilige werkomgeving geldt als basisvoorwaarde voor alle medewerkers, inclusief het management. Het perspectief en de kwetsbaarheid van de positie van een leidinggevende is net zo belangrijk en vraagt specifieke aandacht.

Meldingen grensoverschrijdend gedrag

Mocht er sprake zijn van meldingen van grensoverschrijdend gedrag binnen uw organisatie, van welke aard dan ook, dan is het belangrijk dat alle partijen op een zorgvuldige manier hun verhaal kunnen doen. Ieders veiligheid moet daarin worden gewaarborgd, ook gedurende de periode dat de melding discreet en grondig wordt onderzocht. Indien nodig vraagt de situatie om directe interventies. Adequate maatregelen hebben vaak ingrijpende implicaties voor de betrokkenen. Dit vraagt kennis van de diverse arbeidsrechtelijke posities en een helder overzicht welke opties voorhanden zijn om een goed gewogen keuze te kunnen maken. Niet in de laatste plaats vraagt ook de oorzaak van de gebeurtenis aandacht: in welke context of organisatiecultuur vond het plaats, welke mogelijkheden waren er om melding te doen, en welke aanpassingen zijn nodig om herhaling te voorkomen? Hoe maak je het onderwerp bespreekbaar zonder geheimhouding te schenden? Ik heb ruime ervaring met procesbegeleiding, nazorg en de communicatie rondom meldingen. Waar nodig kan externe deskundigheid worden ingeroepen. Ook voor advies rondom het opstellen van een gedragscode voor medewerkers, en wie je daar bij kunt betrekken, ben ik u graag van dienst.

CONTACT