Volg mij:

Mediation

Mediation is sneller, goedkoper, duurzamer

Een gang naar de rechter is een kostbaar, langdurig en vaak ook inhoudelijk onbevredigend proces. Partijen staan tegenover elkaar, zijn voornamelijk bezig met ‘winnen of verliezen’  en zijn bovendien afhankelijk geworden; ze leggen de uitkomst van een geschil in handen van een derde, de rechter.

In mediation gaat het niet om ‘gelijk halen’ binnen een wettelijk kader maar om een onderhandelingsresultaat waar beide partijen akkoord mee kunnen gaan. Mediation gaat uit van de kracht van het individu: ieder mens is in principe in staat zelf keuzes te maken. Als de omstandigheden gespannen of ingewikkeld zijn, of wanneer er grote belangen op het spel staan, kunnen partijen bezorgd zijn dat er zaken die voor hen belangrijk zijn verloren dreigen te gaan. Vaak hebben betrokkenen geen vertrouwen (meer) in een samenwerking met anderen. Dan kunnen heel sterk voelbare emoties als verdriet, angst, frustratie of zelfs woede een helder zicht op de werkelijkheid in de weg staan. Er vormt zich door emoties gestuurd gedrag, waardoor een strijd kan ontstaan die alle betrokkenen uiteindelijk verzwakt en nog verder van elkaar verwijdert. Partijen raken dan nog verder uit gesprek.

Mediation helpt mensen weer in gesprek te komen. Het versterkt partijen om zelf invloed uit te oefenen op het conflicten in plaats van dat het conflict jou in zijn macht heeft. Mediation helpt een conflict weer overzichtelijk te maken. Daarbij is het voornaamste uitgangspunt dat partijen zelf tot een constructieve oplossing komen. Dit lukt niet altijd uit eigen beweging. De mediator bevordert de onderlinge communicatie en is daarmee dienstverlenend aan het proces; hij hakt geen knopen door en draagt geen oplossingen aan. Het zijn immers de partijen die verder moeten met een resultaat. Ook is de mediator neutraal, belangeloos en onafhankelijk. De uitkomst wordt door de direct betrokkenen zelf bepaald en gedragen, het is dus belangrijk dat partijen er achter kunnen staan. De inhoud van de uiteindelijke mediation-eindovereenkomst (of, indien van toepassing, een vaststellingsovereenkomst), waarin afspraken worden vastgelegd, wordt zorgvuldig getoetst aan uitvoerbaarheid en duurzaamheid.

Arbeidsmediation

Veel conflicten ontstaan in werksituaties, waarbij de oorzaken heel verschillend kunnen zijn. Is er sprake van een arbeidsconflict, dan kan ik de partijen begeleiden in het zoeken naar een duurzame oplossing, die zoveel mogelijk tegemoet kan komen aan de verschillende belangen. Hierdoor kan een dure en vaak onbevredigende gang naar de rechter in de meeste gevallen voorkomen worden. Ik ben opgeleid tot gespecialiseerd arbeidsmediator. Mijn aanpak is erop gericht dat het proces voortvarend verloopt, waarin de partijen zich actief inspannen en realistische oplossingsrichtingen onderzoeken. Daarnaast zorg ik ervoor dat ook de zakelijke aspecten aandacht krijgen, zoals een eventuele vergoeding bij beëindiging van het arbeidscontract, WW-rechten, opzegtermijnen, en afspraken rondom concurrentiebedingen. Ik heb ruime ervaring met het begeleiden van arbeidsconflicten (zowel twee-partijen als teamconflicten)  in verschillende werkgebieden: onderwijs (HBO, VO), zorgsector, agrarische sector, maatschappelijke organisaties, zakelijk/commercieel, cultuursector, overheid.

Maatwerk

Ieder conflict is anders en vraagt en andere benadering vanuit de mediator. Is het conflict nog in een beginfase of al behoorlijk geëscaleerd? Is er al een juridische strijd gaande of dreigt die te ontstaan? De mediator onderzoekt met partijen in welke fase een conflict zich bevindt en welke interventies het meest effectief zijn.

Structuur en veiligheid

De mediator zal het mediationtraject zodanig begeleiden dat er voor alle betrokkenen ruimte is voor het, in eigen woorden en beleving, toelichten wat er speelt en te onderzoeken wat er eventueel onder het conflict ligt. Er wordt onderzocht op welke onderwerpen partijen elkaar zouden kunnen vinden, of waar sprake is gemeenschappelijke belangen. Daarbij ligt het accent op de toekomst en veel minder op het verleden. De mediator ondersteunt zodanig, dat er voortgang in het gesprek blijft en borgt de veiligheid, vertrouwelijkheid en een constructieve gesprekshouding van de deelnemers.

Kosten en tijdsduur

Het eerste – eventueel telefonische – oriënterende intakegesprek (max. 30 minuten) is altijd kosteloos. In dit gesprek verkennen we of mediation in uw situatie zinvol is.
Als de mediation is gestart kan soms één gesprek al voldoende zijn.  In de meeste gevallen echter zijn meerdere gesprekken nodig om het proces duurzaam verder te brengen; gemiddeld genomen tussen de 2 tot 5 gesprekken, waarbij wordt uitgegaan van 1,5 tot 2 uur per gesprek. Soms worden de kosten gedeeld door de partijen, maar het komt ook vaak voor dat de werkgever alle kosten voor haar rekening neemt, bijvoorbeeld in geval van arbeidsmediation. Naast de gesprekken worden ook de uren voor het opstellen van de mediationovereenkomst, de vaststellingsovereenkomst, tussentijdse verslagen, de kosten voor het inwinnen van externe deskundigheid e.d. in rekening gebracht.

  • uurtarief à € 175,- ex btw.
  • exclusief reiskosten.
  • exclusief eventuele kosten huur neutrale gesprekslocatie.
  • bij een grotere afstand wordt ook de reistijd in rekening gebracht.
  • een vaste prijs voor het gehele traject is eveneens bespreekbaar en afhankelijk van de situatie.

Mediation voor wie?

Mediation bij Bureau Nautilus is in principe beschikbaar voor iedereen; personen of organisaties die hulp zoeken bij het oplossen van een conflict. De mediationgesprekken kunnen zowel in het Nederlands als in het Engels worden gevoerd.

Mijn specialisaties

  • conflict tussen burger en overheid
  • arbeidsconflict
  • samenwerkingsconflict
  • burenconflict
  • grensoverschrijdend gedrag
  • mediation rondom overlijden

Ik heb ruime ervaring binnen de volgende werkgebieden:

  • gezondheidszorg
  • media en journalistiek
  • cultuursector
  • overheid
  • bedrijfsleven
  • agrarische sector
  • onderwijs
  • bedrijfsleven
  • waardegedreven instellingen (o.a. antroposofische en protestants-christelijke grondslag)

Een conflict oplossen rond overlijden

Rondom een sterfproces kunnen bestaande geschillen en conflicten op scherp komen te staan. Dit kan betrekking hebben op familiekwesties of voormalige (zakelijke) relaties. Juist omdat in zo’n fase veel zaken in een nieuw licht komen te staan en daarmee een andere prioriteit krijgen, kan de behoefte ontstaan een verzoenend gesprek voeren en het ‘hart te luchten’. Als dat eenmaal heeft plaatsgevonden, kan met meer zielerust afscheid genomen worden en het proces van loslaten meer ruimte krijgen.
Ook na het overlijden en een uitvaart complexe familieverhoudingen ontstaan of bestaande conflicten verharden. De familie dreigt uit elkaar te vallen, er is onenigheid over de nalatenschap of over de ontruiming van het huis. In een bemiddelingsgesprek kunnen alle betrokkenen hun wensen kenbaar maken en worden desgewenst nieuwe afspraken geformuleerd. De mediator kan daarin behulpzaam zijn, zodat de gesprekken daarover op een respectvolle en constructieve manier kunnen verlopen.

Werkwijze

Als MfN-registermediator werk ik volgens de richtlijnen van het MfN-register.
Wanneer u besluit tot mediation over te gaan, mag u het volgende verwachten:

  • alle gesprekken zijn vertrouwelijk , inclusief het oriënterende (kosteloze) telefoongesprek voorafgaand aan de mediation
  • alle partijen ondertekenen een mediationovereenkomst bij aanvang van de mediation, waarin de vertrouwelijkheid wordt bevestigd
  • transparantie over kosten en het procesverloop staat altijd voorop
  • indien gewenst, wordt een beknopt voortgangsverslag gemaakt, dat eveneens onder de vertrouwelijkheid valt
  • aan het einde van de mediation wordt een mediation-eindovereenkomst met afspraken of een VSO opgesteld
  • partijen bepalen zelf wat wel en niet wordt gedeeld met andere betrokkenen, derden of belanghebbenden
  • in overleg met de betrokkenen kan gekozen worden voor een neutrale gesprekslocatie
  • indien van toepassing, kan aanvullende deskundigheid (bijvoorbeeld fiscaal, juridisch) worden betrokken. Eventuele extra kosten worden altijd eerst met de partijen besproken voordat deze in rekening worden gebracht.

Voorwaarden voor mediation

Mediation kan alleen succesvol zijn als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan:

  • Vrijwilligheid: de partijen hebben ongetwijfeld niet voor het conflict gekozen, maar partijen willen zich wel inspannen om gezamenlijk tot een oplossing te zoeken.
  • Mandaat: de partijen die aan tafel zitten zijn beslissingsbevoegd
  • Vertrouwelijkheid: de partijen maken tijdens de mediation duidelijke afspraken over wat wel en niet gedeeld wordt met anderen. Standaard uitgangspunt is: alles blijft vertrouwelijk en binnenskamers.

CONTACT